Over Huize Agnes

Huize Agnes wil een opvanghuis zijn voor vrouwen en kinderen zonder geldige verblijfspapieren. Een plek waar bewoonsters, kinderen, vrijwilligers en gasten zich veilig en thuis voelen. 


Zelfstandigheid

Omdat de bewoonsters van Huize Agnes geen inkomen hebben, voorziet de stichting in hun dagelijkse behoeften, maar de vrouwen koken zelf en houden zelf het huis schoon. Wél ziet de stichting erop toe dat rust en harmonie bewaard blijven in en rond de huizen. Huize Agnes biedt een veilig onderdak en het doel van de hulp die zij geeft, is de zelfredzaamheid van de bewoonsters vergroten en een betere toekomst dichterbij brengen. Daar dragen vrijwilligers, uiteenlopende fondsen, de Utrechtse samenleving en de Gemeente Utrecht ruimhartig aan bij.
 

Oprichtster

Huize Agnes is een is een initiatief van Henny van den Nagel: 'Duurzaamheid is de rode draad in mijn leven, duurzaamheid betreft in de allereerste plaats mensen.'
 

Vrijwilligers

Huize Agnes draait op vrijwilligers - vaak praktische idealisten, die in een zeer leerzame en snel veranderende omgeving hun eigen kennis willen delen met ‘de nieuwkomers’ in Nederland. Aanmelden en informatie vragen kan via de coördinator; coordinator@huizeagnes.nl Er is een aansprakelijkheidsverzekering voor de vrijwilligers. Kijk voor uitgebreide diverse functies op de pagina vrijwilligers»
 

Fondsen

Huize Agnes krijgt steun van verschillende kleinen en grote fondsen. Vanaf dit jaar krijgt Huize Agnes bijvoorbeeld steun van de Oud Rooms-Katholieke Aalmoezenierskamer (ORKA): drie jaar lang vijfduizend euro per jaar. Secretaris van ORKA, Mary Hallebeek, legt uit waarom. 

‘’

We hadden wat financiële ruimte en via via kwamen we in contact met Huize Agnes. Daar sprak ik Henny en Mariet en ik raakte onder de indruk van hun bevlogenheid, oprechte betrokkenheid en hun zorgen. Even was er discussie of zo’n keurige en tamelijk gezagsgetrouwe organisatie als ORKA wel steun kan geven aan mensen zonder verblijfsvergunning, maar zoals de paus zegt: het gaat om menselijkheid. We hebben de plicht voor elkaar te zorgen. Naast de jaarlijkse steun hebben we al een bril en tandartsrekening betaald voor twee kinderen. Investeer je in hen, dan investeer je in de toekomst. (Secretaris van ORKA, Mary Hallebeek)


 

De gemeente

De Nederlandse regering zet hard in op het vertrek van mensen zonder verblijfspapieren, maar de meeste gemeenten werken niet mee aan dit beleid. Dat geldt ook voor Utrecht, waar huize Agnes is gevestigd, dus de bewoonsters hebben niks te vrezen.

‘’

De wereld is grotendeels voor vrouwen een ellendige plaats om te wonen, daarom moeten we gevluchte vrouwen behandelen als oorlogsslachtoffers. (Jan Braat, beleidsmedewerker gemeente Utrecht)